Poslovno udruženje.

Vesti

PDF prilog16/01/2015

18-05-2012-25-naplatna-rampa

IZMENE U NAPLATNOM SISTEMU PUTARINA U MAĐARSKOJ

Korišćenje pojedinih magistralnih puteva (koji spajaju lokalne puteve sa autoputevima), delova autoputeva (od granice do prvog isključenja ili prve benzinske pumpe), kao i prilaza i obilaznica oko gradova, čije je korišćenje do sada bilo besplatno, od 01. januara ove godine se naplaćuju;

Uvedene su nove vrste vinjeta, tzv. "županijske vinjete" koje važe samo na teritoriji jedne županije. Te vinjete koštaju 5000 forinti godišnje (oko 16 EUR) i mogu se koristiti samo na onoj deonici autoputa koja prolazi kroz konkretnu Mađarsku županiju. I dalje se mogu kupovati tzv. "nacionalne vinjete", koje na godišnjem nivou koštaju 42.000 forinti (oko 135 EUR).

Zbog nedovoljne informisanosti svih korisnika magistralnih i autoputeva u Mađarskoj, usvojena je odluka da se tokom januara 2015. godine ne naplaćuju kazne u punom iznosu onim vozačima koji nisu znali da su im potrebne vinjete. Vozači koji su kažnjeni u januaru 2015. godine a kaznu plate do kraja februara, platiće kaznu u iznosu od 1.470 forinti (5 EUR), do kraja marta 14.875 forinti (50 EUR), a ukoliko ni do tada ne izmire kaznu platiće pun iznos kazne od 59.500 (200 EUR).

Ambasada Republike Srbije u Budimpešti posebno ističe da treba upozoriti vozače iz Republike Srbije koji ulaze na teritoriju Mađarske da deo autoputa M5, u pravcu prema Budimpešti, od graničnog prelaza Horgoš/Roszke do prvog skretanja prema Segedinu, nije više besplatan. Više nisu besplatni ni magistralni putevi koji spajaju koji spajaju lokalne puteve sa autoputevima, npr. magistralni put M43 koji preko Segedina spaja gradić Mako sa autoputem M5. Takođe, na terenu još uvek nisu svuda obeležene deonice puteva koje se od 01.01.2015. godine naplaćuju.

Informacije o tome koji se putevi naplacuju, kao i mapu sa označenim putevima moguće je pogledati na internet stranici http://www.nemzetiutdij.hu/Halozat

« Idi nazad